Jelenleg nincsenek előadások.

Helytállás a Bodrogköz magyarságának megmaradásáért-díj átadása Királyhelmecen

Ismét résztvevői lehettek egy szép, nemes alkalomnak azok a királyhelmeciek és bodrogköziek, akik 2014. március 2-án részt vettek a királyhelmeci Városi Művelődési Központban, a Magyar Közösség Pártja Tőketerebesi Járási Elnöksége által szervezett, a Helytállás a Bodrogköz magyarságának megmaradásáért-díj átadásán.
Az immár hagyománnyá vált rendezvényen, amely ez évben már harmadik alkalommal került megrendezésre, egy-egy arra érdemes személyt, ill. csoportot tüntetnek ki, akik a régióban munkájukkal, tevékenységükkel, helytállásukkal sokat tettek a magyarságért, a magyar kultúráért, a közösségért.
Így lett az idei év egyik díjazottja a Bodrogközi Színjátszók csoportja is.
Az ünnepélyes díjátadó vendége volt többek között  Czimbalmosné Molnár Éva, Magyarország kassai főkonzul asszonya férje, és Berényi József, az MKP országos elnöke .
A díj Ferencz György, Ung-vidéki fafaragó munkája, egy kis márványlapon álló fából faragott angyal.
Horváth Zsuzsanna, az MKP Tőketerebesi Járási Elnökségének tagja méltatta a Bodrogközi Színjátszók eddigi munkásságát, kiemelve, hogy az évek hosszú során végzett tevékenységükért, helytállásukért méltán megérdemelték ezt az elismerést:

„Hol volt, hol nem volt, volt egyszer egy színjátszócsoport. Keletkezésének pontos dátumára talán már senki sem emlékszik, az első bemutatkozás több mint 35 éve volt. Az viszont egészen bizonyos, hogy Kassai Béla hívta életre Királyhelmecen, s azóta ez a társulat a város életének természetes hozzátartozója. Több generáció nőtt fel úgy, hogy a városi rendezvényeken rendre a csoport hosszabb – rövidebb előadásait láthatta. Tagjainak létszáma folyamatosan változik, de állandó jelleggel tizenöt személy körül mozog. Ezek az amatőr színészek az élet számos területéről érkeztek – legtöbben közülük pedagógusok. S nem csak foglalkozásban, korban is nagyon sokszínű a paletta: nyugdíjastól a gimnazistáig minden korosztály képviselteti magát.

A csoport életében a kezdeti esztrádműsor jellegű előadásokat fokozatosan váltották fel a nagyobb lélegzetvételű, komolyabb hangvételű darabok.

2004-ben tértek vissza az egész estés színdarabokhoz, azóta számos nagysikerű előadást tudhatnak maguk mögött. Nemcsak itthon és a Bodrogközben, de országos és határon túli megmérettetéseken is számos elismerést kaptak már.
2004-ben Carlo Goldoni: Bugrisok című komédiájával indult az azóta is töretlen sikersorozat. Ezt követte 2006-ban Schwajda György: Csoda című tragikomédiája, majd 2008-ban Horváth Péter: Kilencen, mint a gonoszok című darabja következett. 2009-ben ismét egy Goldoni komédiát dolgoztak fel, A legyező című vígjátékot vitték színre. 2010-ben ismét Schwajda György darabot állítottak színpadra: A rátóti legényanyát. 2012-ben Tasnádi István: Finito ( A magyar zombi) című tragikomédiáját láthatta tőlük a közönség.
Az összetartó erő, az adni akarás, az igényes szerepformálás, a játék – és mindenekelőtt egymás szeretete – mindez sokkal fontosabb a csoport számára a profizmusnál és a jól felszereltségnél. Az elért sikerek soha nem a kényelmes hátradőlésre, sokkal inkább a színvonal megtartására, fejlesztésére ösztönzik a tagokat. A Bodrogközi Színjátszók szakadatlanul helytállnak a megmérettetéseken – hazai és határon túli versenyeken egyaránt kiemelkedõen képviselik Királyhelmec városát, és a Bodrogközt. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint az a számtalan díj és elismerés, amelyeket a különböző versenyeken, fesztiválokon érdemeltek ki. A teljesség igénye nélkül a legfontosabbak: fődíjak, arany minősítések, legjobb előadásnak járó díj, legjobb férfi- és női alakítás, legjobb epizódszereplő , legjobb színpadkép, társulati díj, kiváló rendezésért járó díj, legígéretesebb tehetségeknek kiosztott díjak, kiemelkedő színészi játékért való díj, színészi fődíj. 2008. november 13-án Szepsiben, a X. Egressy Béni Országos Színjátszó Fesztiválon Papp Ferdinándnak, a csoport tagjának ítélték oda a Mics Károly életműdíjat.
A 35 évvel ezelőtt alakult Bodrogközi Színjátszócsoport eddigi tevékenysége elismeréseként, a kultúra terjesztéséért a Bodrogköz és Ung-vidék régióiban, valamint a hazai és nemzetközi versenyeken a Bodrogköz és az amatőr színjátszás hírnevének sikeres reprezentálásáért 2011. december 16-án elismerő oklevelet és emlékplakettet vehetett át a Kassai Állami Színházban.
A csoport tagjai 2004-től : Eperjessy Mária, Rigó Katalin, Répási Judit, Illés Csenge, Balogh Mónika, Terebesi Irén, Illésné Popália Irén, Papp Ferdinánd, Lackó Péter, Terebesi Gyula, Szpisák Gyula, Tancsák Péter, Suszter Attila, Nagy Klára, Szentpétery Éva, Körmöndi Andrea, Pócsik József, Gyimesi Ferenc, Gyimesi Zsolt, Szentpétery István, Dócs Péter, Gerenyi Ervin.
A csoport vezetője és rendezője 2004 óta Illésné Popália Irén.”
Horváth Zsuzsanna, az MKP Tőketerebesi Járási Elnökségének tagja