A női partőrség szeme láttára
Békés Pál:

A női partőrség szeme láttára

Előadás éve: 2017
Gőzerővel folynak a próbák, hiszen a hétvégén szombaton lesz a csoport legújabb premierje. Békés Pál: A női partőrség szeme láttára című tragikomédiát láthatja majd a bodrogközi közönség. A történet főszereplője egy fiatal műfordító, aki a válása után egy új lakásba költözik. Az új otthonának egyetlen szépséghibája van, hogy hiányzik a bejárati ajtaja. Így a szomszédoknak szabad bejárásuk van a fiatalemberhez. A főszerepet Laczkó Péter játssza, akik 17 éve oszlopos tagja a Bodrogközi Színjátszóknak. “Torda Milán vagyok, s egy fordítót játszom, akinek határidős munkája van, amit minél hamarabb el kell készíteni, csak a szomszédok ügyes-bajos dolgai hátráltatják a munkájában” – mondta az egyik próbán portálunknak Laczkó Péter.
A darabot Illésné Popália Irén rendezi. Mint mondta, azért esett erre a darabra a választás, mert a szereplők a társadalom teljes képét megjelenítik. “Öreg, fiatal, csavargó, nyugdíjas… tehát a darab az egész társadalmat magába foglalja. Ez valahol egy korkép, avagy kórkép. Habár a darab valamikor a 70-es években játszódik, de ugyanúgy érvényes bármelyik pillanata, mozzanata, szereplője, helyzete a mára is. Ugyanazok az emberi sorsok, ugyanazok az emberi problémák, mindennapi problémák jelentkeznek benne”. Az évek során számos fiatal csinos hölgy szerepébe bújt már Balogh Mónika, aki 2010 óta tagja a csapatnak. “Ez gyerekkori vágyam volt, mindig is színésznő szerettem volna lenni. Az élet azonban kissé másképp alakult, ugyanakkor nagyon boldog vagyok, hogy ha amatőr színészként is, de teljesült valamilyen szinten a kívánságom, és azt csinálhatom, amit igazából szeretek. Ezt imádom, ez az életem”. Pedig rengeteg munka és ugyanennyi energia húzódik meg egy-egy készülő darab mögött. Civil foglalkozásuk mellett a zömében pedagógusokból álló csapat tagjai esténként, heti 2-3 alkalommal próbálnak a királyhelmeci kultúrházban. Premier előtt ennél is gyakoribbak a próbák, nem ritka, hogy éjszakába nyúlóan próbálnak. Teszik mindezt a színjátszás és az anyanyelv iránti szeretetből.
Balogh Mónika is azt vallja, hogy magyarszakos tanárként is feladata, hogy a diákjai számára tovább adja a magyar színjátszás szeretetét, a magyar nyelv ápolását. Februárban lesz 17 éve, hogy Laczkó Péter is a színjátszó csoport tagja. “Eddig főszerepet nem játszottam. De nem ez inspirált annak idején sem, hanem az itt lévő emberek, a színjátszó kollégák, akikkel összekerültem, akiket megismertem. Ez nemcsak színjátszás, hanem egy nagy baráti társaság, egy nagy család”. A darab premierje tehát január 14-én 18.00 órakor lesz, aki azonban nem kapott volna a bemutatóra jegyet, az részt vehet a pótpremieren hétfőn, január 16-án 18.00 órai kezdettel.
A Bodrogközi Színjátszó Csoport mindenkit tagjaként tart számon, aki valaha is játszott egy-egy darabban. A csoport 1975-ben alakult, s rendszeresen fellép hazai és határon túli amatőr-színjátszó fesztiválokon is. Számos díjat tudhat a magáénak: a többi között fődíjakat, arany minősítéseket, a legjobb előadásnak járó, a legjobb férfi, a legjobb női alakításért járó díjat, a legjobb epizódszereplőért, a legjobb alakításért, avagy a legjobb színpadképért járó díjat.
(Ezt a cikket a Muzsáról másolták: https://muzsa.sk/szinhaz/uj-darabot-mutat-be-a-bodrogkozi-szinjatszo-csoport)

Véget ért a XIX. Egressy Béni Országos Színjátszó Fesztivál. A Bodrogközi Színjátszókat díjesővel jutalmazta a szakmai zsűri. Íme: Lakoma fesztiválújsàg szerkesztőségének díja - Bodrogközi Színjátszók Füleki Csemadok díja - Petronella nővér megformálásáért - Illés Csenge A Csemadok Szepsi Alapszervezetének díja - A különösen jó színészvezetésért - Illésné Popália Irén Legjobb női alakítás díja - Rigó Katalin Legjobb férfi alakítás díja- Laczkó Péter A fesztivál Nívódíja - Bodrogközi Színjátszók Bezár