Halni jó!
Forgách András:

Halni jó!

Előadás éve: 2019
A Bodrogközi Színjátszók amatőr társulata a minap bemutatót tartott. Forgách András Halni jó! c. gonosz bohózatát mutatták be, amelyet a szerző Aleszander Szuhovo-Kobilin Tarelkin halála című komédiája nyomán írt. A krimibohózat egy adott kor politikáját, társadalmát, művészetét, gondolkodásmódját ábrázolja, szatirikus hangnemben torzítva el benne az emberi hibákat. A sok-sok félreértésre alkalmat adó helyzetet teremtő műben már-már az abszurditások is helyet kapnak. A Forgách-féle feldolgozás Budapesten játszódik, és a cselekmény helyett a darab nyelvezetéé az igazi főszerep. Illés Irén rendezőt arra kértem, értékelje a bemutató színvonalát, és mondja el, hol mutatják még be az újonnan elkészült darabot.
Tulajdonképpen egy évnyi munkát fektettünk a darab megtanulásába, és ezen belül – próba címén – heti két alkalommal találkoztam a társulat tagjaival. A 10 szereplős abszurd bohózat bemutatója nagyon jól sikerült, visszhangja egyértelműen pozitív. A közönség értette a mű mondanivalóját, bár a cselekménye meglehetősen szövevényes, együtt lélegzett a szereplőkkel. Bevallom, tartottunk attól, hogy az abszurd elemek nehezítik majd őket a megértésben. Végül a 250 férőhelyen 240 néző ült. Gyakorlatilag az egész Bodrogközből érkeztek színházrajongók. Ezúttal – Kocsis Mária meghívására – a battyányi kultúrházban tartottuk a bemutatót. Ezek az előadások elsősorban azért készülnek, hogy járjuk vele a környező falvakat, minél több emberhez eljuttassuk. Legközelebb május 11-én Ladmócon, 12-én Bolyban lépünk majd ismét színpadra, később bemutatjuk még Szentesben és Radban is. A díszletet és a jelmezeket magunk készítjük. Idén meglehetősen nagy helyre van szükségünk a színpadon a két forgóajtó miatt, ezért kicsi színpadokon nem tudnánk fellépni.
Mennyire elvárás, hogy bohózat készüljön színházi műhelyetekben? Volt már komoly hangvételű előadásunk is, pl. a Rettenetes szülők, de az az általános vélemény, hogy aki beül az előadásunkra, az elsősorban szórakozni szeretne, elengedni a napi gondokat. Készültök-e 2019-ben a Csemadok Egressy Béni Országos Színjátszó Fesztiválra? Igen, természetesen, ott leszünk. Reméljük, idén sem jövünk majd haza üres kézzel. De elsődleges célunk a sok-sok fellépés.
(Ezt a cikket a Muzsáról másolták: https://muzsa.sk/szinhaz/halni-jo-a-bodrogkozi-szinjatszok-bemutatojan-jartunk)